Steeds beter zingen

Avatar foto

Leestijd: 2 minuten

Voor elke zanger of zangeres zijn er verschillende dingen die kunnen bijdragen om steeds beter te zingen. De één heeft er veel aan om regelmatig op te treden, de ander heeft er meer baat bij om zijn zangtechniek op te frissen, of de conditie van zijn lichaam te trainen. Waar beter zingen ook vaak op neer komt is lef hebben, durven en jezelf uitdagen een stapje verder te gaan.

“Omring jezelf niet met kippen, die kunnen niet vliegen.”

Ik moet eerlijk zijn, bovenstaande uitspraak komt niet van mij, maar wát is hij GOED! Deze uitspraak komt van de fenomenale zangeres Shirma Rouse. Ik ken haar eigenlijk al sinds het moment dat ze jaren geleden vanuit Curaçao naar Nederland verhuisde en in Rotterdam neerstreek.

Overal kwam ik haar tegen op jamsessies in Rotterdam, en uiteindelijk ook op het Codarts conservatorium waar we allebei zang studeerden. Zij aan de Jazz, ik aan de Popmusic Academy. Ik vroeg haar afgelopen jaar om een masterclass te geven aan de studenten van ZanglesRotterdam en ZanglesUtrecht, ter inspiratie! Daarin kwam deze uitspraak voorbij, iets dat haar vader altijd tegen haar zei. En zo is het gewoon.

“Ik merkte dat ik beter ging zingen als ik muzikanten om me heen had die een stapje verder waren dan ik.”

Ik merkte zelf tijdens mijn Codarts-periode al, dat ik beter ging zingen als ik muzikanten om me heen had die een stapje verder waren dan ik. Daar leerde ik van (ook al was het dan extra spannend want je moet het wel bijbenen) en daar ontwikkelde ik mezelf door.
Daar komt ook bij kijken dat je eerst snapt hoever je zelf bent. Ben je je bewust van de meters die je hebt gemaakt tijdens zanglessen, het aantal uren oefenen en repeteren, de hoeveelheid podiumervaring?

Foto: Shirma Rouse tijdens North Sea Jazz festival Bron: 3FM

“Het gaat gepaard met vallen en opstaan, dat hoort erbij.”

En kun je ook eerlijk naar jezelf kijken hoe muzikaal je eigenlijk bent? En waar je je nog in kunt ontwikkelen, wat nog niet zo lekker loopt? Er is geen goed of fout, je bewandelt je eigen pad als zanger(es) en kunt onderweg samenwerken met muzikanten en zangers of zangcoaches die je inspireren en die je weer een stapje verder brengen op je pad. Dit gaat ook echt wel gepaard met vallen en opstaan, dat hoort erbij.

“Ik daag je uit gewoon te DOEN en uit de bocht te vliegen met je stem.”

Zo gaat het ook tijdens de zangles, dus ik daag je uit dit zo snel mogelijk te omarmen om gewoon te doen en “uit de bocht te vliegen” met je stem om weer verder te komen en beter te zingen.
We willen geen kippen om ons heen, maar zwanen, merels en gierzwaluwen alsjeblieft (die laatsten blijven het langst in de lucht ontdekten Zweedse onderzoekers in 2016, ze vliegen 10 maanden zonder te landen… holy cow dan kom je nog eens een eind).

Laat een reactie achter