De 6 beste zangtips

Avatar foto

Leestijd: 2 minuten

Er zijn natuurlijk talloze zangtips te geven tijdens de zanglessen, maar er zijn altijd een paar concrete tips die je helpen om een goede basis te vormen. Je bent op zoek naar (snelle) handvatten om je zangstem en wellicht zangcarrière naar een hoger plan te tillen. Hier volgen zes tips die op alle zangers van toepassing zijn om een goede basis te creëren zodat je doelgericht aan je stem en zangcarrière kunt gaan werken. Let’s go!

1: Oefen oefen oefen

Zingen is echt net als sporten, al die spieren in en rondom je stembanden of zogeheten stemplooien, moeten getraind worden om in vorm te blijven. De zangoefeningen doen die je meekrijgt vanuit de zangles, liedjes voluit zingen en oefenen helpen je om beter te leren zingen. Oefen trouw dagelijks even en las een dagje stemrust in als je voelt dat je daar behoefte aan hebt.

2: Weet wát je zingt

Als je zingt heb je iets te vertellen, een boodschap, je wilt een gevoel overbrengen, er is misschien een bepaalde muzikale noodzaak, je moet je ei kwijt. Om echt iemand te kunnen ontroeren en te raken met je verhaal, moet je je bewust zijn van elk woord dat je zingt. Begrijp je een Engels woord niet? Zoek de vertaling op. Dat geldt voor alle talen. Elk woord is belangrijk en onderdeel van je verhaal.

3: Fake it ‘til you make it

En dan doel ik op; ook al ben je niet helemaal zeker van je zaak en nerveus, ga daar staan en zing met de gedachte dat je de beste zanger(es) ter wereld bent, alsof jij de superster bent en niemand je uit het veld kan slaan. Als jíj het niet gelooft, gelooft niemand het. En het mooie is, je groeit meteen in je zelfvertrouwen.

4: Zorg voor je lichaam (slaap, hydratatie, gezonde voeding)

Je vocale instrument bevindt zich in je lichaam, dus de conditie van je lichaam bepaalt voor een groot deel hoe je stem klinkt. Het komt kort door de bocht neer op; voldoende slaap, goede hydratatie (minimaal 1,5 à 2 liter water per dag) en een berg vitamines en gezonde voeding zodat je fit blijft, en je stem dus ook. Een work-out inlassen en lekker bewegen is helemaal een dikke plus als dat lukt.

5: Don’t try so hard

Ken je dat ongemakkelijke gevoel als je iemand ziet en hoort zingen die vreselijk zijn stinkende best staat te doen, maar waarbij je een beetje ontgaat wát hij of zij nou aan het zingen is? De boodschap en emotie van het lied komen niet over. Vaak is een tandje terug en vanuit rust zingen, zoveel mooier en dichter bij de tekst dan wanneer je elke keer je spierballen tevoorschijn haalt als je zingt om te bewijzen wat je kunt.

6: Gebruik je ademsteun en ademhalingstechnieken

Zingen is uitademen. Dus hoe meer controle je hebt over je ademhaling en uitademing, hoe beter je gaat zingen. JIJ bepaalt dan immers hoe lang die noot duurt, hoe luid je zingt, hoeveel vibrato je gebruikt, hoeveel dynamiek er in je liedje zit, kortom je zorgt voor stembeheersing.

Wil je meer weten en leren over ademsteun en ademhalingsoefeningen? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvende proefles bij een van onze zangcoaches.

Laat een reactie achter