Kris RietveldLeslocatie: Bouwstraat 55 (ZIMIHC Wittevrouwen)
Lesdag en -tijd:
 • Maandag: 09.30-19.30u

  Kris komt uit een muzikale familie.
  Na een studie muziekproductie aan de HKU studeerde Kris in 2010 als zanger af aan het conservatorium in Utrecht (Jazz&Pop)
  Kris heeft veel ervaring als solist en sessiemuzikant. Hij is voornamelijk te vinden op de verschillende Jazzpodia van Nederland.
  Hij houdt er van om met zoveel mogelijk mensen het podium te delen en samen op zoek te gaan naar muzikale verdieping.
  Hiernaast is Kris voornamelijk werkzaam als backingvocalist. Hij heeft met heel veel artiesten uit binnen- en buitenland mogen werken, (Chaka Kahn, Oleta Adams, Mario, Michael Kiwanuka, Ryan Shaw e.a.) heeft vaak gewerkt met het metropole orkest om verschillende artiesten te begeleiden, en verzorgt vaak de achtergrondzang op grote evenementen (Ladies of Soul, Comedy & Concert, de Passion, de Uitmarkt, etc)

  Hij zit momenteel in de band bij Alain Clark en Duncan Laurence, waarmee hij ook in 2019 het Eurovisie Songfestival won. Daarnaast is hij zowel backing- als lead zanger bij de waanzinnige funkband van Philip Lassiter, voormalig trompettist van Prince en blazers arrangeur van o.a. Ariana Grande en Mariah Carey. Met deze band trad hij op tijdens het North Sea Jazz festival 2022 en staat er in het najaar een Europese tour op de planning.

  Als sessie muzikant heeft Kris op veel platen de backingvocals verzorgd voor Nederlandse artiesten. (Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis, Jenny Lena, Gordon, Gerard Joling, Julia Zara e.a.) Ook is Kris veel te horen op jingles en leaders van radio- en tv programma’s.
  Kris is sinds 2013 werkzaam op verschillende conservatoria in Nederland als zangdocent en voor verschillende workshops. In 2022 zijn er nieuwe singles uitgebracht met zijn band Beautiful Strangers, zie video hieronder. Hij gaat op dit moment andere vormen van lesgeven en persoonlijke coaching verkennen.

  LESINHOUD
  “Zingen is zo veelzijdig. Het is een vorm van muzikale expressie. Maar ook een vorm van verbale communicatie. Je kan eindeloos ‘nerden’ over welke noten met welke klank in welk register en met hoeveel vibrato, of je kan volledig op instinct je gevoel volgen en je muzikaliteit laten stromen.
  Je kan je verdiepen in tekst of je kan je bezighouden met houding en ademtechniek. Je kan je verdiepen in allerlei verschillende stijlen of je volledig storten op het zingen van riffs en runs. Het hebben over frasering, dynamiek, timing en nootkeuze. Om nog maar niet te spreken over alle vocale technieken die er te leren zijn en die je allemaal als een middel kunt inzetten om een muzikaal doel te bereiken.
  Ik ben niet iemand die zich heel erg focused op één ding. Bij mij begint iedere les met de vraag: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’ Vanuit daar werken we verder aan dingen waarvan ik denk dat jij ze nodig hebt om verder te komen.”

  SPECIALITEIT
  Soul, Jazz en Pop

  FUN FACT
  “Ik ben een muzikale supernerd. Ik hou ontzettend van muzikale verdieping. Ik hou van Harmonie, Ritme en melodie. Maar het allerbelangrijkste is timing. Timing is alles!”

  Nóg een fun fact, zangcoach en ZanglesUtrecht oprichter Esther Mooijman zingt backingvocals in onderstaande live video van “Broken”.

  MIJN PLAYLIST
  “Te veel om op te noemen! Maar even een greep:
  D’angelo, Stevie Wonder, Hiatus Kayote, PJ Morton, Jacob Collier, Joni Mitchell, Snarky Puppy, Ella Fitzgerrald, Anderson Paak, Weather Report, Brad Mehldau, Billie Holliday, Donny Hathaway, Steely Dan, Bob Marley, Emily King, Q-tip, Miles Davis, Yellowjackets, Prince, John Coltrane, Common, Vulfpeck.. hou maar op ;-)”

  LINKS
  Spotify Kris Rietveld
  Spotify Beautiful Strangers
  Spotify Philip Lassiter

  VIDEO
  Beautiful Strangers – Broken (Live Video 2022)

   

  Philip Lassiter, Kris Rietveld backingvocals – North Sea Jazz 2022