De eerste keer zangles

Avatar foto

Leestijd: 1,5 minuut

Het is zover, je eerste (proef)zangles staat gepland in de agenda. En nu? Mocht je nooit eerder zangles hebben gevolgd, dan wil je waarschijnlijk van te voren precies weten waar je aan toe bent, hoe een eerste zangles eruit ziet, wat je kunt verwachten van de les en de zangcoach… Als je zingt, laat je iets van jezelf zien, en dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Wat is eigenlijk handig om te weten over de eerste keer zangles?

“Iets voor de eerste keer doen, sucks!”

“Embracing the suck of new.” In het Nederlands zoiets als: omarm het vervelende gevoel als je iets spannends voor het eerst doet. Want; iets voor de eerste keer doen, sucks!
De uitspraak “embracing the suck of new” komt van Brené Brown (onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston, Texas) en hoorde ik in haar podcast Unlocking Us op Spotify voorbij komen. Direct legde ik de link met iedereen die voor het eerst bij mij een zangles volgt.

Het komt regelmatig voor dat iemand al járen zangles wil, maar nooit is gestart omdat er bijvoorbeeld een enorme mentale drempel was. Tijdens een eerste zangles zal je hoe dan ook zingen terwijl er een zangcoach naar je luistert. Wellicht heb je altijd alleen maar thuis voor jezelf gezongen, in de auto of onder de douche en ben je nooit in de positie geweest dat er een professional naar jouw stem luistert en daar zijn visie op loslaat.

“Er is geen goed of fout, je hebt je eigen unieke geluid en vocale instrument.”

Wat belangrijk is om in gedachten te houden vóórdat je een eerste zangles gaat volgen; zingen is leuk! Er is geen goed of fout, je hebt je eigen unieke geluid en vocale instrument. Elke stem is uniek, ieder mens is uniek en zo ontstaat er in de zangles een leersituatie die helemaal op jou en je persoonlijkheid is afgestemd.

Maak je niet druk over hoe je stem klinkt of wat iemand ervan vindt, het is vooral gewoon doen en ontdekken hoe je vocale instrument werkt zodat je daar meer controle over leert krijgen en je je ook zekerder kunt gaat voelen zodat je beter gaat zingen.

Welk liedje kiezen voor de eerste zangles?

Kies vooral een liedje dat je leuk vindt om te zingen, waar je je comfortabel bij voelt en dat je vaker thuis zingt, om mee te beginnen in de eerste les. Een liedje dat je meezingt met de radio of op YouTube van je favoriete artiest.
Gewoon niet te moeilijk, het gaat erom dat de zangcoach even je stem kan horen en kan bepalen wat het beginpunt is van jouw persoonlijke zangtraject.

De eerste zangles ga je waarschijnlijk niet gauw vergeten, je hebt jezelf kwetsbaar opgesteld en bent wellicht een persoonlijke drempel over gegaan, het was heel spannend en leuk.
Smaakt naar meer hè?

Ben je klaar voor je eerste zangles? Meld je hier aan voor een vrijblijvende proefles bij een van onze zangcoaches.

Meer van Brené Brown dat aansluit bij zingen en de eerste zangles:

Laat een reactie achter